Așa cum am promis în postarea anterioară, astăzi îți voi prezenta abordarea pe care am folosit-o eu pentru a avansa eficient pe drumul dezvoltării personale.
În plus, vei găsi în acest articol câteva resurse gratuite, care te pot sprijini în propria călătorie către cea mai bună versiune a ta.
Evoluția mea pe drumul dezvoltării personale mi-a fost facilitată de 3 vehicule care, chiar dacă presupun costuri total diferite, sunt esențiale în dezvoltarea fiecăruia dintre noi 🗺️:
🔹 Cărțile de autocunoaștere, dezvoltare personală și leadership;
🔹 Programele de formare (sesiuni de training);
🔹 Programele de coaching individual și de echipă.
Este evident pentru toată lumea că aceste instrumente de dezvoltare personală presupun investiții semnificativ diferite, dar fiecare dintre ele generează o serie de beneficii care lipsesc celorlalte.
𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗶̂𝘁̦𝗶 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮̆ 𝗼𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮 𝗶̂𝗻 𝗿𝗶𝘁𝗺𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝘂, fără a exista presiunea timpului. În plus, presupune costuri semnificativ mai reduse decât training-ul și coaching-ul.
𝗧𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴-𝘂𝗹 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮̆ 𝗼 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗽𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮𝗿𝗲, care permite feedback imediat și ajustarea abilităților în timp real. De asemenea, facilitează învățarea din experimentele realizate de trainer și de ceilalți participanți.
𝗖𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴-𝘂𝗹 𝗶̂𝘁̦𝗶 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮̆ 𝗼 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮̆ 𝟭𝟬𝟬% 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲 și calibrată pentru atingerea eficientă a obiectivelor pe care ți le-ai asumat în diverse domenii ale vieții tale.
Personal, am descoperit aceste 3 vehicule ale dezvoltării personale progresiv, pe măsură ce am înaintat în propria viață.
Cu cărțile m-am împrietenit cel mai devreme, trecând treptat de la poveștile nemuritoare care mi-au luminat copilăria, la romanele de capă și spadă din liceu și apoi la cărțile practice, de dezvoltare personală și de leadership, esențiale pentru succesul în viață.
Primul training la care am participat după școală a venit destul de târziu, în 2006, după ce am renunțat la cariera de ofițer și m-am alăturat echipei HRD Dezvoltare Resurse Umane. A urmat apoi o avalanșă de training-uri, atât pentru dezvoltarea abilităților soft, cât și pentru dezvoltarea în domeniul îmbunătățirii continue și a managementului de proiect.
Cele mai consistente, și costisitoare, training-uri la care am participat au fost două programe de dezvoltare acreditate de ICF, pentru formarea în coaching individual (2016) și în coaching de echipă (2019). Acestea mi-au facilitat pentru prima oară accesul la sesiunile de coaching, mai întâi în rolul de client, apoi în cel de coach.
Privind în urmă, consider că, fără cărțile pe care le-am citit începând din copilărie, nu aș fi ajuns niciodată să facilitez peste 2500 de ore de training și peste 600 de ore de coaching individual și de echipă, pentru sute de angajați din mediul corporate.
Iată și resursele pe care am promis că le voi împărtăși cu tine astăzi. Acestea te pot sprijini în propria ta călătorie a dezvoltării personale.
💎 Roata Vieții – informații practice, structurate pe domeniile importante ale vieții.
💎 Schimbă-ți viața! – recomandări ale experților pentru o viață frumoasă și împlinită.
💎 Comunitatea Părinților Responsabili – resurse utile pentru a fi un părinte mai bun.
În următoarea postare îmi propun să îți vorbesc despre Ghidul Visătorului Pragmatic, un ghid de dezvoltare personală, bazat pe 27 de instrumente practice, care te vor ajuta să îți dezvolți în ritmul propriu 15 abilități esențiale pentru succes.
🌟 Cu această ocazie 𝘃𝗲𝗶 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗮̆𝗿𝗰𝗮 𝘂𝗻 𝗰𝗮𝗽𝗶𝘁𝗼𝗹 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗦𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘀 𝗧𝗼𝗼𝗹𝗸𝗶𝘁, în funcție de abilitatea pe care îți propui să o dezvolți sau să o consolidezi în persioada următoare.
Ținem aproape!